Úvod » Zrnková káva
Zrnková káva sa zvyčajne pestuje na veľkých plantážach v tropických krajinách, ako sú Kolumbia, Brazília, Kostarika, Etiópia a mnoho ďalších. Celkovo platí, že zrnková káva je populárnou voľbou medzi kávovými nadšencami, ktorí sa snažia o dosiahnutie čo najlepšej kvality a chuti. Vo svete najznámejšie sú Talianske pražiarne kávy. Sú známe pre svoju vysokú kvalitu a bohatú chuť, ktorú poskytujú ich jedinečné praženie a spracovanie kávy.
Dva najbežnejšie druhy kávy sú arabika a robusta.
Arabika (Coffea arabica) sa považuje za kvalitnejšiu kávu. Je to druh kávy s jemnejšou chuťou a nižším obsahom kofeínu. Táto káva rastie na vyšších nadmorských výškach medzi 600-2000 m a má väčšiu chuťovú škálu ako robusta. Arabika má tiež tendenciu byť drahšia ako robusta.
Na druhej strane, robusta (Coffea canephora) má silnejšiu a horkejšiu chuť a vyšší obsah kofeínu. Táto káva sa bežne pestuje v nižších nadmorských výškach a je menej náročná na rastové podmienky ako arabika. Vzhľadom na to, že robusta má vyšší obsah kofeínu, je obľúbená pre tých, ktorí hľadajú silnejší a energizujúci nápoj.
Oba druhy kávy majú svoje miesto na trhu a v závislosti na preferenciách chuti a nárokov zákazníka môže byť jedna alebo druhá druh kávy obľúbená.
60% Arabica 40% Robusta
50 % Arabica, 50 % Robusta
80 % Arabica, 20 % Robusta
80 % Arabica, 20 % Robusta
100 % Arabica, 5 % Jamaica Blue Mountain