S cieľom uľahčiť užívateľom používať naše webové stránky využívame cookies. Používaním našich stránok súhlasíte s ukladaním súborov cookie na vašom počítači / zariadení. Nastavenia cookies môžete zmeniť v nastavení vášho prehliadača.

Ako si vybrať zrnkovú kávu

14.04.2017

Ako si vybrať zrnkovú kávu

Ako si vybrať zrnkovú kávu

Zrnková káva je najlepšou voľbou, pokiaľ poznáte jej pôvod, spôsob praženia a viete si ju doma správne pripraviť. V našej ponuke máme na výber 100% Arabica s nižším obsahom kofeínu alebo Zmes Arabica-Robusta s vyšším obsahom kofeínu. Majstrami na kávové zmesi sú Taliani, pretože vedia nielen kávu správne upražiť ale aj namiešať rozličné kávové odrody do výslednej harmonickej chute. Výsledná chuť kávy výrazne závisí aj od toho, ako je káva pražená. Podľa praženia sa rozlišujeme:

Svetlé praženie kávových zŕn - sa delia na dva druhy Cinnamon Roast a New England Roast (trochu tmavšie, bez drsnej chute zrna. Pražia sa len niekoľko minút, kým nenastane prvé puknutie. Má zmiešanú arómu, malé telo prevláda kyslosť a chuť pripomínajúcu ovocie, orechy, čokolády. Zrná sú svetlohnedé, ich povrch nie je lesklý.

Stredne praženie kávy - American Roast, Regular City Roast, Full City Roast. Praženie zastaví hneď, ako začne druhé pukanie. Karamelizovaním vzniká špecifická chuť sladkosť a horko-sladkosť s dominanciou kyslosti, telo sa rozvíja. Zrná sú hnedé, ich povrch ešte nie je lesklý.

Stredne tmavé praženie kávy - Vienna Roast, French Roast. Zrná začnú pukať znova, kvapky oleja vyjdú na povrch. Praženie končí v polovici druhého pukania. Vzniká espresso s vyváženou, lahodnou sladko-kyslou chuťou s nádychom horkosti a s bohatou cremou.

Tmavé praženie kávy - Italian Roast. Skaramelizované cukry vytvoria na ich povrch výrazne lesklú vrstvu. Dominantná horkosť potláča kyslosť a vzniká espresso s bohatou tmavou cremou.

Stupen_prazenie_kavy

Vytvorené systémom www.webareal.sk

ZjRlY2Fi